Manuele therapie

Onze manuele therapie praktijk in Venlo-Blerick en Grubbenvorst is aangesloten bij de Vereniging van Manueel Therapeuten (VMT). Centraal in de manuele therapie staat het verbeteren van gewrichtsbewegingen in het hele lichaam. Gewrichten kunnen door allerlei oorzaken hun beweeglijkheid verliezen. Voorbeelden van oorzaken zijn "het door je rug gaan", het maken van steeds eenzelfde beweging (tennisarm/muisarm), stijfheid door langdurige stilstand, bot/spierherstel, slijtage, enzovoorts.

Allereerst is een onderzoek van groot belang. Hierbij wordt de therapie afgestemd op de bewegingen, zoals het lichaam die gewend is te maken. Meer nog dan bij fysiotherapie worden de oorzaken en beperkingsfactoren onderzocht om tot een goede behandeling te komen. Tijdens de behandeling worden de betreffende gewrichten van het lichaam doorbewogen (gemanipuleerd) ten einde de beweeglijkheid te bevorderen en de grenzen van beweging te verbeteren. Hierbij krijgt u advies over bewegings- en houdingsoefeningen.

Soms is het nodig gewrichten terug te plaatsen in de juiste positie, zoals bijvoorbeeld gebeurt bij manipulatie van rug of nek. Soms kan er een weinig vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn of enige verheviging van de klachten optreden in de eerste paar dagen na de behandeling. Deze reacties zijn normaal omdat het lichaam moet herstellen. Vaak zijn spieren en gewrichten nog stijf. Samen met de oefeningen (zie fysiotherapie) is manuele therapie vaak in staat de gewrichtsproblemen te behandelen of te verlichten.

De manuele therapie behandeling wordt meestal vergoed door uw zorgverzekeraar indien u aanvullend verzekerd bent (raadpleeg daarvoor de polisvoorwaarden). Lees meer over fysiotherapie vergoedingen.