Effectiviteit bij mindfulness

Mindfullness Jantine

Bij onze praktijk in Blerick kun je mindfulness-therapie volgen bij Jantine. Zij kan je helpen met het bewust worden en accepteren van jouw handelen en emoties. Dit kan erg behulpzaam zijn bij bijvoorbeeld een burn-out of chronische klachten. Helaas is er nog weinig aandacht voor deze therapievorm die bij veel mensen niet zo bekend is en snel wordt overgeslagen. Terwijl mindfulness een duidelijk effectieve methode is. Dat blijkt uit een onderzoek rondom ziektes die vallen onder het Centrale Sensitisatie Syndroom (CSS), zoals fibromyalgie, chronische lage rugpijn of hoofdpijn en migraine.

Met het onderzoek deden ruim 2.500 patiënten mee. Deze patiënten hebben klachten zoals fibromyalgie, chronische lage rugpijn en hoofdpijn/migraine. Het onderzoek had als doel om de effectiviteit van mindfulness-therapie bij deze klachten vast te stellen.

Fibromyalgie en mindfulness

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel hebt. Deze pijn gaat vaak gepaard met andere klachten, bijvoorbeeld stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. 

Uit het onderzoek bleek dat mindfulness zorgde voor een effectiever resultaat dan de gebruikelijke zorg en het psycho-educatieve programma FibroQol. De patiënten ervaarden een duidelijke vermindering van impact en symptomen van fibromyalgie. Deze effecten waren na een jaar nog zichtbaar!

Nog meer positieve resultaten

Ook bij de chronische lage rugpijn en hoofdpijn/migraine waren positieve uitkomsten vastgesteld. Het fysiek functioneren ging vooruit en de pijnintensiteit ging omlaag.

De hoofdpijn/migraine kende een ontzettend hoog resultaat, maar er was wel sprake van een risico op bias (een vertekening van de uitkomsten). Hierdoor kunnen er geen vaste conclusies worden getrokken rondom hoofdpijn/migraine.

Het onderzoek concludeert dat mindfulness-therapie daadwerkelijk een positieve werking heeft en betere methode kan zijn voor ziektes die vallen onder het Centrale Sensitisatie Syndroom (CSS).

Momenteel vinden de mindfulness-lessen plaats in Blerick. Binnenkort zullen deze uitbreiden naar meerdere locaties in gemeente Horst a/d Maas. De therapie bestaat uit 8 sessies verdeeld over 8 weken. Ben jij benieuwd naar mindfulness-therapie? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Bekijk hier het onderzoek: https://www.psychfysio.nl/is-mindfulness-effectief-bij-centrale-sensitisatie-syndromen/