Weerstand op peil houden

Nieuwsartikel weerstand

De dagen worden korter, de temperaturen dalen en de bomen verliezen hun bladeren... November is aangebroken! Rond deze tijd begint iedereen wat meer te snotteren en zijn we vaak sneller ziek dan in de warmere maanden. Dat heeft allemaal te maken met je weerstand.  


Weerstand & de kou 

Je weerstand houdt bacteriën en virussen buiten de deur, zodat je niet ziek wordt. In deze koude temperaturen kunnen virussen veel beter overleven. Daarnaast zorgt de koude, droge lucht ervoor dat het functioneren van jouw slijmvlies van de luchtwegen achteruitgaat. Hierdoor kunnen bacteriën en virussen zich eenvoudiger nestelen. Deze twee oorzaken hebben als gevolg dat jouw weerstand harder én vaker moet vechten om alles buiten de deur te houden, waardoor je wat vaker ziek bent in de herfst- en wintermaanden.  

Jouw weerstand verhogen 

Het opkrikken van je weerstand is niet moeilijk. Door goed op je voeding te letten en lekker te blijven bewegen, kan je je weerstand versterken. Helaas is een virus niet altijd te ontlopen, maar je lichaam een handje helpen kan nooit kwaad. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet over hoe jij je weerstand kunt verhogen. 

- Eet volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten om voldoende vezels binnen te krijgen. Vezels zijn namelijk dé voedingsbron voor microbiotica in jouw darmen. Deze microbiotica vechten tegen de bacteriën die jouw lichaam binnendringen.  

- Zorg voor genoeg inname van vitamine-D. Deze vitamine versterkt namelijk je weerstand. In de zomermaanden krijgen je genoeg vitamine-D binnen door het zonlicht dat je opneemt, maar helaas laat de zon zich in de koudere maanden niet heel vaak zien. Daarom is het belangrijk om elke dag even naar buiten te gaan en/of voldoende vette vis en eieren te eten. 

- Blijf ook lekker bewegen. Door sporten wordt de bloedsomloop gestimuleerd, waardoor witte bloedcellen zich beter verspreiden door het lichaam. Deze bloedcellen herkennen binnengedrongen virussen en pakken deze aan. Het is belangrijk om niet overmatig te gaan sporten, dat geeft namelijk een omgekeerde werking en zorgt ervoor dat er te weinig energie overblijft.  

- Tot slot is het van belang om goed je handen te wassen en ruimtes te ventileren. Bacteriën en virussen verspreiden zich namelijk snel via handen en in slecht geventileerde ruimtes. In een slecht geventileerde ruimte stijgt de luchtvochtigheid waardoor ziekteverwekkers zich makkelijk kunnen voortbewegen.   

Door deze tips te volgen, kun je jouw weerstand versterken. Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren. In onze ogen is voldoende beweging en gezonde voeding dé basis voor een gezonde levensstijl, waardoor deze tips een goede start zijn om jouw weerstand een boost te geven.  

 

! NOTE: een bacterie of virus ontlopen is nagenoeg onmogelijk. Met deze tips kan enkel jouw weerstand worden verhoogd en niet een virus of bacterie ontweken worden.  

 

BRONNEN

Etos. (sd). Weerstand verhogen. Opgehaald van Etos: https://www.etos.nl/advies/ziek/weerstand/

Hierden, J. v. (2020, 10 14). Weerstand verhogen. Opgehaald van Gezondnu: https://gezondnu.nl/dossiers/weerstand-verhogen/

Niemantsverdriet, J. (2016, 11 2). Waarom word je ziek in de winter? Opgehaald van Gezondheidsnet: https://www.gezondheidsnet.nl/griep-en-verkoudheid/waarom-word-je-ziek-in-de-winter

Wojcik, J. (2020, 03 31). Zo beschermt sporten je tegen het coronavirus. Opgehaald van Wetenschap in beeld: https://wibnet.nl/geneeskunde/ziektes/zo-beschermt-sporten-je-tegen-het-coronavirus